Modafinil & Sport / Fitness

Sport Fitness

Naast de bekende effecten op leer- en werkprestaties, heeft Modafinil ook bepaalde effecten op sport- en fitnessprestaties. In dit artikel leggen wij uit wat deze effecten zijn en welke voor- en nadelen dit heeft op de sportieve prestaties.

Voordeel 1: Motivatie om naar sportschool te gaan

Modafinil verhoogt de motivatie om aan taken te beginnen en om taken af te ronden. Dit is niet alleen van toepassing op cognitieve taken, maar op alle taken, waaronder de taak naar de sportschool gaan. Sommige mensen hebben hier totaal geen moeite mee en halen gemakkelijk het doel wat ze zichzelf stellen om naar de sportschool te gaan. Een grote groep traint echter voor het resultaat, namelijk conditie en spiermassa en niet omdat ze de activiteit sporten nu zo leuk vinden. Jezelf ertoe zetten om naar de sportschool te gaan is dan soms lastig, al helemaal na een lange dag werk of studie. De motivatie is dan laag. Exact hierin speelt Modafinil een zeer gunstige rol. Gebruikers van Modafinil melden dat als ze in de ochtend Modafinil hebben genomen, in de middag en avond nog steeds verhoogde motivatie voelen wat het veel makkelijk maakt om naar de sportschool te gaan.

Voordeel 2: Meer focus tijdens training

Het tweede voordeel is merkbaar tijdens het sporten zelf. Modafinil zorgt voor meer focus op de activiteit waar je mee bezig bent. Dit is ook goed merkbaar tijdens het sporten zelf. Je bent in de sportschool met een duidelijk doel en daar richt je je op. Je bent minder snel afgeleid, minder op je telefoon bezig. Iedereen in de sportschool is bekend met mensen die meer bezig te zijn met hun telefoon dan met het apparaat wat ze bezet houden. Met Modafinil op is je training efficiënter en ben je dus ook sneller klaar.

Voordeel 3: Minder moe tijdens training, zwaardere training

Modafinil neemt slaap en moeheid weg, waardoor je ook minder moe zult zijn tijdens een training.
Op de gewichten waarmee je de oefening zal doen zal het niet veel effect hebben, maar je uithoudingsvermogen gaat wel vooruit. Hierdoor kan je bij krachttraining net een of twee herhalingen meer uitvoeren dan normaal. En bij cardio oefeningen kan je langer doorgaan op de fiets of op de loopband. Zoals bekend zorgt trainen juist voor afbraak van de spieren, die dan na de training weer opgebouwd worden. Modafinil zorgt voor net iets meer herhalingen tijdens de training en dus een intensievere training. Het resultaat na de training, spieropbouw en conditie kan daarom ook groter zijn, zolang er natuurlijk wel genoeg voedingsstoffen geconsumeerd worden.

Aandachtspunten bij trainen na inname van Modafinil

Bovenstaande punten zijn allemaal positief, maar er zijn ook een aantal punten waar je op moet letten wanneer je sport na inname van Modafinil. Modafinil zorgt ervoor dat je sneller gedehydrateerd raakt en sporten doet dit natuurlijk ook. Als je sport met Modafinil op is het daarom essentieel om goed te blijven drinken, meer dan je normaal tijdens het sporten zou doen. In het geval van duursporten zoals hardlopen of fietsen kan je dit eventueel aanvullen met een sportdrank. Let hier goed op omdat dehydratatie de sportieve prestaties aanzienlijk kan verlagen.

Daarnaast onderdrukt Modafinil de honger, wat zowel een voordeel als een nadeel kan zijn, afhankelijk van de prioriteit van je training. Aanmaken van spiermassa, het zogenoemde “bulken”, of kwijtraken van vetmassa (“cutten”). Als de prioriteit ligt bij het aanmaken van spiermassa heb je natuurlijk een hoge calorie-inname nodig, zowel koolhydraten als eiwitten. Als je hongergevoel door Modafinil onderdrukt wordt, zul je dus in de gaten moeten houden wel genoeg te eten. Als de prioriteit ligt bij het kwijtraken van vetmassa kan het onderdrukken van de honger door Modafinil juist helpen de maximaal toegestane calorieën op een dag niet te overschrijden.

Conclusie

Modafinil wordt niet primair gebruikt om de sportieve prestaties te verbeteren, in de eerste plaats wordt Modafinil gebruikt voor het verbeteren van focus en concentratie voor werk of studie. Echter voor gebruikers van Modafinil die tijdens of na de studie of baan gaan sporten, heeft Modafinil interessante effecten op de sportieve prestaties: meer motivatie om te gaan sporten, meer focus tijdens het sporten en minder snel moe en dus een hoger uithoudingsvermogen. Daarbij moeten wel de volgende aandachtspunten in beschouwing genomen worden: je raakt sneller uitgedroogd waardoor je dus meer moet drinken en je hebt minder snel een hongergevoel. Echter, als je het eten en drinken goed in de gaten houdt, is het effect van Modafinil op je sportieve prestaties zeker positief te noemen.