Nerveus door Modafinil?

Nerveus door Modafinil?

Modafinil is een middel wat concentratie en focus verbetert door het stimuleren van de hersenen. Je wordt er scherper en alerter door. Voor een deel van de gebruikers kan dit echter leiden tot overstimulatie: teveel prikkels komen binnen en dit resulteert in een nerveus en opgejaagd gevoel. Omdat dit goed te verhelpen valt hebben we dit artikel geschreven om in kant en klare tips uit te leggen hoe dit op te lossen is. Let wel: De tips zijn dus alleen bedoeld voor mensen die Modafinil al hebben geprobeerd en er nerveus van worden. Voor de meerderheid is dit niet het geval.

1. Vermijd koffie

Koffie is voor vele mensen het eerste waar ze de dag mee beginnen en ook het eerste waar ze naar grijpen als gedurende de dag de concentratie op het werk afneemt. Caffeine in koffie (en thee en Red Bull) is ook met stip de meest bekende stimulerende stof op de planeet. Er is niets mis met koffie op zich, maar wel met de inname van teveel stimulerende stoffen door het combineren van cafeine met een veel sterkere stimulerende stof: Modafinil. De combinatie kan gewoon te veel worden (=overstimulering) en een opgejaagd en nerveus gevoel geven. Je kunt na de kop koffie ineens de bijwerkingen van Modafinil gaan voelen, die je ervoor niet voelde, hartslag kan omhoog gaan en je kunt er zelfs angstig van worden. Daarom blijven we erop hameren bij onze nieuwe klanten: vermijd cafeine bij het eerste gebruik van Modafinil!

Andersom geldt dat niet iedereen nerveus en gestresst wordt van Modafinil (dit artikel is nogmaals niet voor hen). Bij een deel van de gebruikers is juist iets anders aan de hand: Modafinil werkt niet sterk genoeg. Voor deze mensen hebben we natuurlijk het tegenovergestelde advies: drink wél koffie. Maar mocht je ineens last krijgen van bijwerkingen van Modafinil die je ervoor niet voelde, dan weet je dat het aan de koffie ligt.

2. Verlaag de dosering

Dit lijkt een open deur maar moet wel genoemd worden. De hoeveelheid van de werkzame stof per tablet is zo gekozen omdat het de beste dosering blijkt te zijn voor het gemiddelde van de gebruikers. Iedereen reageert echter anders op medicijnen. Gewicht speelt ook een rol. Als je een stuk zwaarder bent zal je natuurlijk meer nodig hebben. Maar als Modafinil je te veel prikkers geeft, dan kan het zijn dat de dosis gewoon te hoog is. Neem dan de volgende keer niet een heel tablet. Probeer driekwart tablet of zelf een half tablet te nemen om te testen of de nervositeit dan nog steeds aanwezig is.

Beginnende gebruikers zullen daarom enkele dagen verschillende doseringen moeten uitproberen om de optimale dosering voor zichzelf te vinden. In plaats van het verlagen van de dosis is het ook mogelijk het uit te smeren over 2 momenten; niet 1x een hele tablet te nemen, maar op twee momenten een halve tablet, meet een paar uur ertussen. Op die manier werkt het ook langer door en span je een hele werkdag.

3. Verander de setting

Het maakt ook uit in welke setting je Modafinil gebruikt. Is Modafinil geschikt voor een sociale setting? Meningen zijn hier over verdeeld. Wij hebben vaste klanten die het juist bij vergaderingen heel goed vinden werken: ze kunnen heel scherp voor de dag komen. Wij vinden zelf Modafinil minder geschikt voor een sociale omgeving en juist meer geschikt om zonder afleiding geconcentreerd aan 1 dingen te werken, in plaats van om sociale interacties aan te gaan. Een veelgelezen artikel van VICE over Modafinil heeft als titel : “Door de smartdrug Modafinil kreeg ik een hekel aan alles behalve mijn werk” [1] en gaat over de ervaring van de schrijver met Modafinil: hij kreeg veel meer werk voorelkaar, maar had helemaal geen zin in collega’s en alles wat hem afleidde van zijn werk. Dit is weliswaar slechts de ervaring van 1 persoon en niet iedereen reageert hetzelfde, maar wij zien deze mening vaker voorbijkomen.

4. Supplement: lavendelolie

Naast bovenstaande tips zijn er ook supplementen die heel goed zijn in het gejaagde en nerveuze gevoel weg te nemen. Dit zijn supplementen met een zogenaamd “anxiolytische” werking, deze kalmeren en verlagen angst en stress. Dit soort type supplementen hebben een synergetische werking met Modafinil: de combinatie werkt dus heel goed. Veel supplementen hebben loze claims, maar er zijn er weinig die ook bewezen effectief zijn. De stof waar we het meest positief over zijn is lavendelolie. Dit is een geurrijke olie van de lavenderplant [2]. De olie kan je verdampen in een aroma diffuser en dat heeft effect, maar het effect is veel sterker als je het inneemt in een capsule. Meerdere wetenschappelijke onderzoeken zijn zeer positief over de angstverlagende effecten van lavendelolie (ingenomen in een capsule) en een paar onderzoeken noemen dat effect zelfs net zo sterk als sterke medicatie wat voorgeschreven wordt tegen angsten (lorazepam) of antidepressiva (paroxetine)! [3][4][5].

Nu is het niet zo dat lavendelolie capsules alleen nuttig zijn voor angstige mensen, integendeel, lavendelolie is nuttig voor iedereen die Modafinil gebruikt. Modafinil is een stimulerende stof en bij elke stimulerende stof bestaat de kans op overstimulatie: dat alle prikkels teveel worden. Dit zorgt juist voor lagere productiviteit en maakt angstig. Het moment dat overstimulatie optreedt is bij iedereen anders. Lavendelolie kalmeert en maakt je weerbaar voor overstimulatie. Daarom is het dus zo’n goede combinatie. In Nederland te koop bij Bol.com. Wij raden aan om 1 capsule tegelijk met Modafinil in te nemen. En tot 2 capsules lavendelolie per dag is mogelijk.

Conclusie

Wij zijn deze website begonnen omdat we zelf zeer positief zijn over Modafinil en het in Nederland niet makkelijk konden krijgen. Wij staan in contact met onze klanten en vinden het belangrijk om de ervaringen te horen. Het verhaal wat wij vaak hebben gehoord van onze klanten is “Modafinil werkt goed voor de concentratie, mijn productiveit gaat vooruit, maar tegelijkertijd word ik er nerveus en gestresst van“. Daarom hebben wij dit artikel geschreven om de kennis die wij hebben te kunnen delen. Heb je andere tips of zou je je ervaringen met Modafinil met ons willen delen? Dat kan door te reageren hieronder of ons te mailen.

 

 

 

Referenties

[1] Serrano S. (2015, October 9). Door de smartdrug modafinil kreeg ik een hekel aan alles behalve mijn werk. VICE.

[2] Lavendel. (n.d.). In Wikipedia. Retrieved September, 2019, from https://nl.wikipedia.org/wiki/Lavendel.

[3] Kasper, S., et al. (2010). “Silexan, an orally administered Lavandula oil preparation, is effective in the treatment of ‘subsyndromal’anxiety disorder: a randomized, double-blind, placebo controlled trial.” International clinical psychopharmacology 25(5): 277-287.

[4] Kasper, S., et al. (2018). “Silexan in anxiety disorders: Clinical data and pharmacological background.” The world journal of biological psychiatry 19(6): 412-420.

[5] Woelk, H. and S. Schläfke (2010). “A multi-center, double-blind, randomised study of the Lavender oil preparation Silexan in comparison to Lorazepam for generalized anxiety disorder.” Phytomedicine 17(2): 94-99.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *