studenten & academici
Jonge mensen staan vaak meer open voor het uitproberen van nieuwe stoffen zoals “smart drugs” en nootropics. Met Modafinil is dit op dezelfde manier gegaan. Zelfs in de beginjaren, wanneer er nog weinig wetenschappelijk bewijs voorhanden was over de effecten en veiligheid, waren studenten in staat Modafinil te bemachtigen en gebruikten ze het om urenlang te blokken voor tentamens.
Inmiddels is het wetenschappelijke bewijs er wel en laat ons zien waarom Modafinil zo populair begint te worden: de effecten zijn onmiskenbaar [1]. De reden dat studenten juist de groep zijn die Modafinil het meest gebruiken (en studenten ook het grootste deel vormen van onze klantenkring) is omdat de effecten van Modafinil op de hersenen perfect aansluiten bij het studeren. Concentratie wordt verhoogd en gebundeld in 1 punt: een studieboek. Je focus blijft op het studeren, hierdoor heb je ook minder de behoefte aan afleiding zoals de smartphone en social media. Het geheugen wordt verbeterd, ook het langtermijngeheugen. Hierdoor blijft de stof die je opslaat tijdens het gebruik van Modafinil langer hangen. Daarnaast ben je minder moe en slaperig en kan je voor een tentamen lang doorleren, zelfs ‘s nachts. Ideaal dus tijdens tentamenperiodes. Al deze effecten maken het studeren efficiënter; je hebt minder tijd nodig om hetzelfde resultaat te bereiken. Guy Goodwin, president van de European College of Neuropsychopharmacology: “Modafinil is the first real example of a smart drug which can genuinely help, for example, with exam preparation” [2].
Een onderzoek aan de prestigieuze Oxford universiteit uitgevoerd in 2016 liet zien dat maar liefst 15% van de studenten wel eens een “study drug” waaronder Modafinil had gebruikt, zonder in bezit te zijn van een doktersvoorschrift [3]. De verwachting is dat dit percentage hoger is aan topuniversiteiten, omdat de werkdruk er ook hoger is. Daarnaast is er een onderzoek gedaan onder de lezers van het gerenommeerde wetenschappelijke blad Nature, welke door topwetenschappers gelezen wordt. Hierin gaf ongeveer 20% aan gebruik te maken van “study drugs” voor het verbeteren van de cognitieve prestaties [4]. Het interessante uit dit onderzoek is dat dit soort middelen weliswaar het meest gebruikt worden onder jongeren, maar dat academici met een hogere leeftijd, van PhD student tot professor, er ook degelijk gebruik van maken. Dit is ergens ook begrijpelijk aangezien academici in een competitieve omgeving functioneren, waar het cognitieve functioneren centraal staat.